Ile kosztuje makuch rzepakowy?

Spis treści
- Makuch rzepakowy – czym się charakteryzuje?
- Makuch rzepakowy – ile kosztuje?
- Makuch rzepakowy – jakie ma zalety?
Makuch rzepakowy jest substancją stanowiącą pozostałość po procesie tłoczenia oleju. Nie poddaje się go obróbce, dlatego zachowuje swoje cenne właściwości odżywcze. Jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze w formie tłuszczów czy węglowodanów. Posiada dużą zawartość białka, fosfolipidów oraz soli mineralnych. Stanowi doskonały komponent pasz dla zwierząt. Ile kosztuje i czym się wyróżnia?
Makuch rzepakowy – czym się charakteryzuje?
Makuch rzepakowy to substancja bogata w cenne składniki, dlatego posiada nieocenione właściwości prozdrowotne. Pozwala zredukować ilość złego cholesterolu, zwiększyć mleczność krów, a także wpływa na poprawny przyrost zwierząt. Jest świetnym źródłem witaminy D2. To ta substancja w organizmach zwierząt przekształca się w witaminę D3, która odgrywa ogromną rolę dla całego układu kostnego. Wysoka aktywność fitazy to powód, dla którego makuch rzepakowy poprawia trawienie fosforu znajdującego się w paszy. Dodatkowo nie wymaga równoważenia z tłuszczem i stanowi źródło kwasów omega-3 i omega-6.
Makuch rzepakowy – ile kosztuje?
Cena makucha rzepakowego zależy przede wszystkim od pojemności opakowania i jego rodzaju. Zawsze jednak białko pochodzące z makuchu jest o ok. 20% tańsze od sojowego. Ceny mogą różnić się w zależności od zawartości białka, tłuszczu, wilgotności oraz włókna surowego w produkcie. Zwykle jednak koszt to 1700 zł/t. Towar może być dostarczany luzem w autach typu wanna, a podana kwota to cena za tonę luzem przy zamówieniu minimum 24 ton. Można nabyć produkt w mniejszych workach papierowych lub Big-Bagach. Cena wtedy jest o 100 zł wyższa za tonę w przypadku pakowania w małe worki lub o 45 zł wyższa przy ładowaniu w Big-Bagi. Ostateczna cena, którą proponuje producent makuchu Street Retail, może nieco różnić się ze względu na miejsce, w które produkt ma być dostarczony.
Makuch rzepakowy – jakie ma zalety?
Makuch rzepakowy posiada znacznie większą zawartość tłuszczu, niż inne komponenty paszowe. W efekcie ma wysoką wartość energetyczną, co jest szczególnie ważne w żywieniu zwierząt. Produkt tego typu to również cenny składnik ze względu na zawarte białko, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Hodowcy mogą stosować go jako paszę wysokobiałkową.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Cezart Sp. z o.o. - Załadunek drobiu
Zwierzęta - hodowla woj. wielkopolskie62-700 Turek, Gorzelniana 1
-
Kurpsiaki - Ośrodek Szkolenia Psów - Agata Ambros
Zwierzęta domowe - hodowla, pielęgnacja, tresura woj. mazowieckie07-417 Ostrołęka, Słowackiego 25